2 Tahun Tak Main & Sudah Berusia 35 Tahun, Berbisa Lagikah Kudrat Faiz Subri?

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

Pemenang Anugerah Puskas 2016, Faiz Subri mensasarkan kembali mencipta nama bersama Penang FC selepas dua tahun tidak beraksi dalam Liga Malaysia.

Dia jelas cukup teruja untuk kembali ke padang dan bersyukur apabila akhirnya diberi kepercayaan mempertaruhkan aksi selepas dua tahun menanti untuk mendapat tawaran daripada kelab.

Namun, pemain berusia 35 tahun ini sedar ia akan menjadi perjalanan yang cukup mencabar untuk kembali mendapatkan momentum terbaik memandangkan Penang juga mempunyai ramai pemain berkualiti selain sudah lama tidak merasai saingan di pentas Liga Super.

“Banyak benda yang berlaku dalam tempoh dua tahun ini kerana sepatutnya saya beraksi dalam Liga M3 terlebih dahulu, tetapi disebabkan Covid-19, saya terpaksa tangguh niat sehinggalah akhirnya musim ini dapat tawaran bersama Penang FC.

“Tapi saya perlu masa untuk bangkit semula sebab dua tahun tidak beraksi dalam liga kompetitif apatah lagi tahap saingan adalah tinggi dengan beraksi di Liga Super.

‘Saya pula sebelum ini berlatih sendiri sahaja di rumah, dan kali ini berlatih dalam satu pasukan, rasa suasana agak berbeza sedikit dan bukan senang untuk terus serasi”, katanya.

Dalam masa sama, Faiz Subri yang pernah beraksi bersama skuad Harimau Kumbang selama empat musim dari tahun 2015 ke 2018 mahu membuktikan kudratnya masih berbisa untuk membantu pasukan sekurang-kurangnya meraih satu piala pada musim ini.

“Tahun ini memang kena kerja keras sebab bukan senang kita nak buktikan yang kita masih lagi mampu beraksi dengan baik di padang seperti dulu.

“Yang penting, saya nak menjadi sebahagian daripada pemain yang dapat bantu Penang meraih kedudukan lebih baik dan sekurang-kurangnya dapat menang satu trofi pada musim ini, insyaAllah”, tambahnya.

Terdahulu, Faiz Subri menyertai kelab Liga M3 Northern Lions FC pada musim 2020 sebelum liga dibatalkan susulan Covid-19 dan pada musim lalu, dia menyertai Kuala Kangsar FC tetapi sekali lagi terpaksa menangguhkan hasrat untuk beraksi atas faktor sama.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
error: Lebih dihargai jika anda klik butang share, terima kasih.