FAM, MFL akur jika MKN minta semua pertandingan dibatalkan

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

Persatuan Bolasepak Malaysia dan Malaysian Football League telah menghantar permohonan rasmi kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi mendapatkan nasihat, pandangan dan kelulusan mengenai Prosedur Standard Operasi yang perlu dipatuhi bagi membolehkan saingan bolasepak tempatan yang ditangguhkan sejak 16 Mac lalu, disambung semula.

Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam berkata permohonan itu dihantar melalui Kementerian Belia dan Sukan, selepas FAM dan MFL mengadakan satu mesyuarat khas dengan Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Sri Reezal Merican Naina Merican di Putrajaya pada Khamis.

“FAM dan MFL sudah tentu mengutamakan aspek kesihatan negara mendahului bola sepak. Namun sebagai badan induk bola sepak di Malaysia, kami perlu berusaha untuk mencari jalan supaya bola sepak dapat diteruskan dan sebab itulah kami mahu mendapatkan nasihat pakar daripada pihak yang bertanggungjawab.

“Apa juga arahan atau sekatan daripada KKM atau MKN, FAM terbuka sepenuhnya untuk menerimanya dan akan mematuhi segala arahan yang diberikan nanti walaupun ia membawa kepada pembatalan semua aktiviti bola sepak.

“Terima kasih diucapkan kepada Dato’ Sri Reezal Merican kerana sudi berbincang mengenai situasi semasa dan kekangan yang sedang dihadapi persatuan-persatuan bola sepak seluruh dunia ketika ini. Sokongan serta keprihatinan pihak KBS sangat dialu-alukan oleh FAM,” kata Stuart.

Stuart juga memberitahu bahawa FAM telah mengambil beberapa langkah bagi memastikan kelangsungan bola sepak di negara ini yang merangkumi saingan Liga Malaysia, pasukan atau kelab, pemain-pemain serta pegawai yang terlibat supaya tidak terjejas teruk akibat pandemik COVID-19 ketika ini.

“FAM telah menetapkan sehingga jam 11.59 malam pada Rabu, 22 April 2020 untuk semua pasukan yang beraksi dalam Liga Malaysia 2020 menghantar status perbincangan bersama di antara pasukan atau kelab dengan pemain dan pegawai serta laporan status kewangan pasukan atau kelab masing-masing kepada Sekretariat Agung FAM.

“Justeru, Sekretariat Agung FAM sedang meneliti dan menganalisis semua laporan dan dokumentasi tersebut dan turut berkomunikasi dengan Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) dan Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) bagi mendapatkan pandangan serta maklum balas daripada mereka sebelum membuat satu keputusan selanjutnya,” ujarnya.

Foto : FAM

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
error: Lebih dihargai jika anda klik butang share, terima kasih.