Kebangkitan Menakjubkan Sri Pahang Merunsingkan Melaka United

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

Melaka United nampaknya tidak senang duduk menjelang pertemuan Liga Super menentang Sri Pahang pada Sabtu ini.

Kebangkitan menakjubkan pasukan tok gajah di bawah kendalian Dato’ Dollah Salleh jelas sama sekali merunsingkan mereka, sepertimana diakui pemain pertahanan Mohd Fadhli Shas.

Menurut Fadhli Shas, ujian getir bakal dilalui Melaka United memandangkan Sri Pahang berada di prestasi terbaik selepas merakamkan tiga kemenangan berturut-turut, sambil melabel pasukan pantai timur itu sebagai sebuah pasukan berbeza sejak diterajui Dollah Salleh.

Justeru, Fadhli menyatakan tiada jalan mudah buat Melaka United yang berhasrat mahu kembali bangkit selepas dikecewakan Sabah di Stadium Likas pada 31 Julai lalu.

“Walaupun bermain di laman sendiri pada Sabtu ini, saya tidak fikir kami ada kelebihan besar memandangkan Sri Pahang sedang lalui fasa terbaik apabila menang dalam tiga perlawanan terakhir.

“Memang perlawanan ini sangat getir dan kami perlu memanfaatkan sahaja peluang serta ruang malah tidak boleh lakukan banyak kesilapan kerana jentera serangan Sri Pahang begitu berbahaya.

“Saya juga mengenali kekuatan dimiliki Dollah kerana pernah bekerja dengannya semasa bersama pasukan kebangsaan satu ketika dahulu, beliau sangat pandai membangkitkan semangat pemain-pemain.

“Namun Melaka United tidak boleh terlalu gentar dengan Sri Pahang kerana kami juga ada kelebihan tersendiri serta ada pamerkan banyak peningkatan kebelakangan ini, cuma ada kalanya keputusan tidak sebelahi pasukan,” katanya.

Sejak dibimbing Dollah, Sri Pahang hanya tewas kepada Penang FC, 5-2 pada peringkat suku akhir Piala FA namun berjaya menewaskan Selangor, Kedah Darul Aman dan PJ City dalam tiga aksi terakhir.

Biarpun berada di tangga kesembilan Liga Super, Melaka United masih mempunyai peluang terbuka untuk mengejar kedudukan dalam kalangan empat terbaik berikutan jurang mata yang tipis dengan Kuala Lumpur City selain Sri Pahang, Terengganu, Kedah Darul Aman dan Selangor.

Sementara itu, Fadhli harap momen kekalahan kepada Sabah melalui jaringan pada minit terakhir perlawanan tidak akan berlaku sekali lagi terutama aksi bertemu Sri Pahang.

Malah, situasi itu seakan-akan mengulangi apa yang terjadi ketika Melaka tewas kepada JDT pada saingan suku akhir Piala FA, 23 Julai lalu.

“Tewas pada saat-saat terakhir permainan sememangnya satu momen yang sangat pedih kepada mana-mana pemain dan harap perkara sama tidak akan terjadi lagi.

“Kami perlu kekalkan fokus sehingga tamat wisel permainan jika tidak mahu terus dilanda kekecewaan kerana apa sahaja boleh terjadi dalam bola sepak dan menentang Sri Pahang,saya harap kami tidak lagi lalui detik yang sama,” katanya.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
error: Lebih dihargai jika anda klik butang share, terima kasih.