‘Ok dah tu maksima 30 peratus’

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

Kadar maksimum pemotongan gaji ditetapkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) disifatkan sebagai berpatutan dan tidak terlalu memberi tekanan kepada pegawai dan pemain.

Malah Garis Panduan Pelarasan Gaji FAM itu menjadi formula terbaik kepada sebahagian pasukan yang masih belum mencapai kata putus bersama pemain selepas tempoh selama dua minggu diberikan oleh FAM dari 9 hingga 22 April lalu.

Setiausaha Agung Persatuan Bolasepak Kuala Lumpur (KLFA) , Nokman Mustaffa berkata, panduan itu dilihat hadir tepat pada masanya sebagai situasi menang-menang kepada semua pihak.

“Kami di Kuala Lumpur sebelum ini hanya mencapai persetujuan selama dua bulan sahaja pemotongan gaji dengan pemain iaitu untuk bulan April (pemotongan dari 8 peratus ke 23 peratus) dan Mei (pemotongan 10 peratus ke 25 peratus).

“Setelah FAM mengeluarkan garis panduan sebegini, mungkin untuk bulan Jun ke atas kami sehingga liga boleh disambung, Kuala Lumpur akan mengikut peratus pemotongan yang FAM telah tetapkan.

“Sememangnya saya bersetuju dengan apa dibuat FAM selaku badan induk bola sepak negara sebagai orang tengah menyelesaikan isu pemotongan gaji pada situasi PKP (Perintah Kawalan Pergerakan).

“Angka peratusan pemotongan itu bersesuaian dengan tahap gaji pemain dengan 30 peratus adalah satu angka maksimum yang saya rasa sudah memadai,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung FELDA United FC, Afizal Abu Othman, juga senada dengan Nokman.

Menurutnya, semua pihak tidak terkecuali menerima tempias sepanjang tempoh PKP ini ekoran penularan wabak COVID-19 dan perlu bersama-sama berkorban buat sementara waktu.

Afizal Abu Othman Felda scaled 'Ok dah tu maksima 30 peratus'

“FELDA United adalah salah satu pasukan yang capai persetujuan dengan pemain sebelum tempoh diberikan FAM tentang isu pemotongan gaji dengan kadar 5 ke 20 peratus sepanjang tempoh PKP.

“Jika PKP berakhir lebih awal, kami mungkin akan menilai untuk mengikut garis panduan ini yang kami akan bawa berbincang dengan ahli lembaga pengarah pasukan.

“Untuk pasukan lain yang mungkin sukar mencari penyelesaian sehingga sekarang, garis panduan dikeluarkan FAM ini saya lihat adalah satu benda yang bagus untuk diterima semua pihak dan diharapkan pegawai serta pemain mampu berikan kerjasama,” katanya.

Menerusi Garis Panduan Pelarasan Gaji FAM, kadar pemotongan ditetapkan empat kategori bermula 10 peratus, 15 peratus, 20 peratus hingga ke maksima 30 peratus mengikut tangga gaji pemain.

Foto : NSTP, MFL

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
error: Lebih dihargai jika anda klik butang share, terima kasih.