Pacu Sabah Sebagai Pencabar Kejuaraan, Ong Kim Swee Belum Mahu Dabik Dada

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

Ketua jurulatih Sabah FC, Datuk Ong Kim Swee menganggap masih terlalu awal untuk selesa dengan kedudukan di tangga kedua Liga Super ketika ini sambil menjangkakan perlawanan yang lebih sengit menanti sebaik sahaja saingan kembali bersambung pada Jun nanti.

Pada mulanya, bekas jurulatih kebangsaan itu tidak menjangka mampu memacu pasukannya ke kedudukan sekarang apatah lagi mereka bermula dengan kekalahan pada perlawanan pertama.

Segalanya tampak berjalan lancar untuk Sabah, tetapi Ong Kim Swee mahu barisan pemain lebih fokus dan konsisten dengan kemenangan yang telah diraih sekiranya mereka ingin kekal memberi saingan memburu kedudukan teratas.

“Bagi saya, kita baru sahaja main beberapa perlawanan dan saya nampak banyak lagi yang perlu diperbaiki.

“Walaupun sekarang kami di tangga kedua, masih awal nak cakap sebab pasukan kena terus konsisten kalau nak terus kekal sekurang-kurangnya di tempat ketiga atau kelima teratas.

“Sudah tentu saya pun tak jangka untuk berada di kedudukan sekrang, tapi apa saya boleh cakap kami berada di landasan yang betul terutamanya selepas pasukan kalah dalam perlawanan pertama.

“Tetapi pemain bangkit untuk aksi seterusnya, jadi kami memang tak akan ambil mudah dalam mana-mana perlawanan selepas ini termasuklah aksi Piala FA”, jelasnya.

Sabah ketika ini hanya satu mata di belakang Johor Darul Takzim setelah mengutip 15 mata hasil lima kemenangan dalam tujuh perlawanan.

Memandangkan aksi Liga Super sedang berehat bagi memberi laluan kepada skuad kebangsaan, Sabah dijangka akan melakukan beberapa aksi persahabatan di Semenanjung Malaysia dalam masa terdekat.

“Kemungkinan kita akan mengadakan beberapa perlawanan persahabatan di luar Sabah, tetapi masih belum tahu di venue mana.

“Seawal minggu depan baru kita akan tahu dan mungkin akan ada dalam tiga perlawanan.

“Setakat ini pemain-pemain berada dalam keadaan baik, cuma Dirga (Dirga Surdi) baru selesai jalani pembedahan ACL, jadi dia tidak akan beraksi sampai habis musim”, tambahnya.

Apabila saingan kembali bersambung, Sabah akan berdepan Sri Pahang di Likas pada 18 Jun.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
error: Lebih dihargai jika anda klik butang share, terima kasih.