Ridzuan sanjung pengorbanan isteri, biasakan diri dengan ‘the new normal’

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

Penolong jurulatih skuad Pahang Rangers, Ahmad Ridzuan Abdul Halim mengakui dia semakin membiasakan diri dengan kehidupan ‘the new normal’ sejak Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan.

Ridzuan yang juga bekas pemain Pahang dan skuad kebangsaan berkata bukan sahaja rutin seharian berubah tetapi PKP menyaksikannya menempuh banyak pengalaman baru termasuklah menjaga sendiri tiga anak perempuan berikutan isterinya turut terlibat sebagai ‘frontliner’.

“Sebenarnya apabila MPFL ditangguhkan pada 16 Mac dan kemudian PKP pula dilaksana pada 18 Mac, saya beranggapan ia mungkin sementara sahaja, tidak sangka ia akan berpanjangan untuk tempoh lebih sebulan.

“Dan untuk lebih sebulan ini jugalah saya duduk rumah jaga anak, dapat luangkan lebih masa bersama mereka. Sebenarnya saya bekerja dengan Majlis Perbandaran Kuantan, kalau diikutkan sepatutnya banyak terlibat operasi namun memandangkan tiada khidmat jagaan anak di waktu PKP dan isteri saya bertugas sebagai jururawat di Hospital Tunku Ampuan Afzan jadi saya sendiri ambil alih tanggungjawab itu.

Coach Wan and Wife Ridzuan sanjung pengorbanan isteri, biasakan diri dengan 'the new normal'

“Dulu pergi kerja, dapat lepak minum dengan kawan. Kemudian pergi latihan pasukan, bebas. Sekarang kalau keluar sekalipun untuk hantar dan ambil isteri dari tempat kerja, dan membeli barangan keperluan. Saya percaya semua sedang melaluinya, kehidupan normal yang baru,” ujar Ridzuan.

Berbicara lanjut mengenai isterinya, Ridzuan berkata, “Isteri saya sebenarnya bertugas di wad kanak-kanak, tetapi ‘dipinjamkan’ untuk mengendalikan pesakit positif covid-19 kerana kekangan tenaga kerja. Rutin kerja adalah sama seperti sebelumnya, tidak banyak beza cuma cuti dibekukan, hanya ada ‘off day’ jadi saya amat memahami dan menyanjung tinggi pengorbanannya.”

Ridzuan bagaimanapun tidak menafikan kebimbangannya dengan risiko jangkitan Covid-19 dalam kalangan ahli keluarga.

Wife Coach Wan Ridzuan sanjung pengorbanan isteri, biasakan diri dengan 'the new normal'

“Dulu bila balik kerja terus jumpa anak, sekarang tidak boleh macam tu. Aspek keselamatan dan kebersihan amat ditekankan. Habis kerja dia akan mandi dulu di hospital, kemudian balik masuk ikut pintu belakang, mandi sekali lagi dan kemudian barulah jumpa anak. Syukur setakat ini isteri dan anak-anak bebas jangkitan, yang penting kita patuhi apa arahan diberikan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia).”

Sebagai rekod, Ridzuan merupakan bekas pemain Piala Belia dan Piala Presiden Pahang sebelum beralih ke futsal pada 2007. Dia juga pernah bermain bersama Melaka sebelum terjun ke bidang kejurulatihan dan telah berkhidmat selama empat tahun bersama Pahang Rangers.

Pahang Rangers Coaches Ridzuan sanjung pengorbanan isteri, biasakan diri dengan 'the new normal'

Sementara itu, bercakap mengenai saingan MPFL 2020 yang baru berlangsung satu perlawanan pada 14 dan 15 Mac lalu sebelum ditangguhkan oleh Persatuan Bolasepak Malaysia sehingga ke satu tempoh belum ditetapkan, Ridzuan masih berharap liga akan kembali disambung tatkala nasib semua pertandingan kelolaan Persatuan Bolasepak Malaysia kini bergantung kepada keputusan Majlis Keselamatan Negara.

“Pahang Rangers telah membuat persiapan cukup rapi dan tahun ini kita dilihat lebih mantap berbanding tahun lalu, ada Iwan (Ridzwan Bakri), ada Awal (Awalluddin Mat Nawi) selain pemain import. Secara dasarnya kita dilihat lebih kuat dan keyakinan kita untuk merampas kejuaraan dari tangan Selangor juga cukup tinggi. Sayang jika ia dibatalkan selepas hanya main satu perlawanan.

“Buat masa ini, kita masih memerangi Covid-19. Keselamatan adalah keutamaan. Tapi mungkin cara lebih baik kita sambung MPFL sedikit lewat contohnya pada bulan Ogos dan tamatkan pada Disember sekiranya ia tidak dibenar dilangsungkan dalam tempoh terdekat. Tapi perkara ini kita serahkan kepada FAM untuk putuskan, semoga masih ada sinar,” kata Ridzuan.

Foto : Pahang Rangers FC

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
error: Lebih dihargai jika anda klik butang share, terima kasih.