Ronaldo lega sumpahan ‘free kick’ di Juventus telah hilang

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

Cristiano Ronaldo menarik nafas lega apabila sumpahan kegagalan menjaringkan gol daripada situasi sepakan percuma di Juventus telah hilang.

Penyerang Portugal itu berjaya melakukannya ketika menentang Torino dalam saingan Liga Serie A, semalam.

Sebelum ini, sebanyak 42 kali percubaan sepakan percuma dilakukannya sepanjang hampir dua tahun menyarung jersi Juventus namun kesemuanya gagal.

Bola sepakan percuma diambil Ronaldo terbang cantik ke penjuru kanan penjaga gol Torino, Salvatore Sirigu sekaligus memberikan pasukan The Old Lady mendahului 3-1 pada separuh masa kedua.

“Saya perlu jaringkan gol (daripada) sepakan percuma untuk mendapatkan kembali keyakinan saya,” katanya dipetik daripada Reuters.

Selain daripada menamatkan sumpahan ‘free kick’ bersama Juventus, Ronaldo turut mencipta rekod sebagai pemain Juventus pertama yang menjaringkan 25 gol semusim dalam saingan Serie A sejak tahun 1961.

Perlawanan derbi Kota Turin itu berkesudahan dengan Juventus mencatatkan kemenangan 4-1 ke atas Torino sekaligus mengukuhkan kedudukan mereka di puncak Serie A dengan 75 mata, berbeza 7 mata dengan Lazio di kedudukan ke-2.

Sementara itu, pengurus Juventus, Maurizio Sarri tidak menyangka kegagalan Ronaldo menjaringkan gol daripada situasi sepakan percuma mengganggu benak fikirannya selama ini.

“Jujurnya saya tidak merasakan (kegagalan) itu satu masalah tetapi setalah tamat perlawanan dia datang kepada saya dan berkata ‘akhirnya’,” kata pengurus berusia 61 tahun itu.

Anda boleh menonton bagaimana Ronaldo menamatkan sumpahan ‘free kick’ tersebut pada pautan video di bawah:

Foto: Cristiano Ronaldo Twitter

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
error: Lebih dihargai jika anda klik butang share, terima kasih.