“Susah bersaing di pentas tertinggi kalau harap pemain tempatan semata-mata”

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

Bekas jurulatih kebangsaan, Dollah Salleh berpendapat sukar untuk Harimau Malaya pergi jauh di pentas antarabangsa sekiranya mengharapkan kudrat pemain tempatan semata-mata.

Jurulatih Sri Pahang FC itu berkata semua pihak harus berpijak di bumi nyata bahawa pasukan kebangsaan sememangnya memerlukan pemain naturalisasi yang mempunyai kelebihan daripada aspek fizikal selain daripada kemahiran di atas padang.

“Kalau tanya saya, memang benda ini (program naturalisasi) saya yang syorkan untuk kita ambil pemain-pemain naturalisasi ketika saya masih jurulatih kebangsaan suatu ketika dahulu.

“Ini hakikat yang kita semua perlu terima bahawa Malaysia memang perlukan pemain naturalisasi dan salah satu sebab adalah daripada segi fizikal kerana apabila bermain di peringkat Asia, ini belum cerita di pentas Eropah lagi, pemain-pemain tempatan kita sahaja belum cukup untuk bersaing.

“Masing-masing ada pendapat sendiri, tetapi kalau ikut pengalaman saya, sukarlah kalau kita nak bergantung harap kepada pemain tempatan sahaja untuk ke peringkat tertinggi, jadi kita kena pastikan pemain naturalisasi ini benar-benar yang layak untuk bersama skuad kebangsaan,” kata Dollah yang membimbing Harimau Malaya muncul naib juara Piala AFF 2014.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kuala Lumpur City FC, Stanley Bernard pula mengakui kehadiran pemain naturalisasi juga turut membantu perkembangan Liga Malaysia dalam melebarkan lagi pemilihan pemain-pemain berkualiti untuk kebaikan kelab.

Bagi Stanley, jika dilihat daripada sudut positif kepada kelab, beliau merasakan pemain naturalisasi akan menjadikan sesebuah pasukan itu lebih kuat dan saingan Liga Malaysia juga akan lebih berkembang.

“Pada pendapat saya, kita melihat kepada apa kebaikan yang pemain naturalisasi ini boleh bawa kepada kelab, dan secara amnya, pemilihan pemain-pemain juga akan lebih besar malah saingan akan lebih kompetitif.

“Cuma, kita perlu meneliti dengan lebih mendalam terhadap pemain tersebut seperti Paulo Josue, anak dia juga belajar di sini dan dia sendiri dilihat mungkin akan bersara di sini terus, jadi sekiranya dia menjadi pemain naturalisasi, untuk jangka masa panjang, banyak cabang dia boleh pergi.

“Untuk itu, saya rasa kita berbalik kepada apa yang pemain naturalisasi itu boleh berikan kepada kita dan saya dapat lihat adanya mereka ini, liga kita akan menjadi lebih elit dan akan lebih banyak membantu daripada segi perkembangan sesebuah pasukan itu”, jelasnya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kedah Darul Aman FC, Khamal Idris Ali tidak melihat kehadiran pemain naturalisasi akan menyukarkan peluang kepada pemain tempatan.

Apa yang penting adalah bagaimana seseorang pemain naturalisasi itu mampu membawa aura yang lebih menyerlah kepada pasukan agar dapat menjadi penanda aras kepada pemain tempatan lain terutamanya mereka yang masih muda.

“Bagi saya, kita kena faham dan jelas bagaimana kualiti yang ada pada seseorang pemain naturalisasi ini untuk mereka menjadi satu contoh dan penanda aras yang baik buat pemain tempatan untuk mengikut prestasi mereka.

“Keseimbangan itu juga penting tetapi untuk pemain tempatan, apabila mereka bersaing dengan pemain-pemain yang bagus, saya percaya mereka juga akan menjadi lebih bagus, jadi tiada isu pun mengenai program naturalisasi ini,” katanya.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
error: Lebih dihargai jika anda klik butang share, terima kasih.