Zainal Tak Boleh Lupa Kejayaan Muncul Juara Piala Malaysia Dengan Tewaskan JDT

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

Zainal Abidin Hassan nampaknya sudah mula memasang impian besar mahu menjadi jurulatih pertama Melaka United membawa pasukan itu ke final Piala Malaysia selepas permulaan cemerlang dalam kempen musim ini.

Pencapaian terbaik Melaka United hanyalah setakat mara ke suku akhir justeru Zainal tekad mahu mencipta sejarah baru lebih-lebih lagi bersempena dengan ulang tahun ke-100 Piala Malaysia yang pastinya lebih istimewa.

Dengan dua kemenangan yang telah dilakar dalam aksi Kumpulan C ketika ini membuktikan juara Liga Premier 2016 ini cukup serius untuk mencipta kejutan meskipun mereka agak bergelut dalam saingan Liga Super apabila menamatkan saingan di kedudukan kelapan.

Zainal yang telah memenangi Piala Malaysia sebanyak enam kali sebagai pemain pada era 80-an dan 90-an mengakui kejohanan ini cukup memberi seribu makna buat dirinya.

Dan kini selaku jurulatih, beliau mahu merasai kembali kejuaraan selepas kali terakhir berjaya membimbing pasukan memenangi kejohanan ini pada musim 2014 bersama Pahang.

“Memang Piala Malaysia ini menjadi idaman semua pemain dan setiap jurulatih, semua orang mengidamkan untuk berada di pentas final kerana ini adalah piala terakhir untuk dimenangi pada setiap musim, lagi-lagi bersempena ulang tahun ke-100.

“Tetapi paling yang saya tidak boleh lupa adalah ketika saya berjaya bawa Pahang menjadi juara ketika tewaskan JDT (Johor Darul Ta’zim), kami menang dengan sepakan penalti, jadi, kemeriahan ketika itu memang seronok dan sebagai jurulatih, saya amat berbangga.

“Sekarang, saya tidak nafikan niat saya memang untuk membuat sejarah itu bersama Melaka United pula dan mereka pula tidak pernah lagi beraksi sehingga ke final, jadi saya akan cuba sedaya upaya untuk membawa sejauh mana Melaka United akan dapat pergi dalam saingan ini,” jelasnya.

Zainal juga lega apabila pemain tengah, Ahmad Syamim Yahya yang sebelum ini dibelenggu kecederaan sejak Julai lalu akan kembali beraksi dalam baki saingan.

Beliau menyifatkan kehadiran semula pemain berusia 31 tahun itu akan dapat memperkuatkan lagi pasukan memandangkan Gary Steven Robbat dilaporkan perlu berehat panjang susulan kecederaan buku lali.

“Syamim akan kembali beraksi cuma saya masih kehilangan Gary yang tidak dapat beraksi hingga habis musim, jadi sedikit sebanyak dengan adanya semula Syamim selepas ini akan dapat memperkuatkan lagi pasukan.

“Sekarang yang penting adalah program perancangan daripada sekarang hingga perlawanan ketiga untuk tempoh cuti yang panjang ini, dan inilah masa untuk pemain kekalkan momentum mereka.

“InsyaAllah kami akan adakan perlawanan persahabatan selepas ini dan saya sentiasa ingatkan pemain-pemain untuk kekalkan prestasi yang mereka telah tunjukkan,” tambahnya.

Melaka United ketika ini telah mengumpul enam mata dalam kumpulan C selepas menang dalam dua perlawanan terdahulu menentang Negeri Sembilan dan Kedah Darul Aman.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
error: Lebih dihargai jika anda klik butang share, terima kasih.